Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Robert Pattinson

 

Robert Pattinson

2010.12.28

Robert Thomas Pattinson (Született: London, 1986. május 13.) brit színész, modell, zenész, producer. Az egyik legismertebb brit színésszé vált Hollywoodban és a világ legszexisebb színészei között is emlegetik. Leginkább Edward Cullen vámpír megformálásáról ismert az Alkonyat és az Alkonyat – Újhold című filmekben, melyek Stephenie Meyer azonos című regényei alapján készültek. Az Alkonyat-sorozat előtt a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmből volt ismert, mint Cedric Diggory.

 

Élete 

 

Gyermekkora

 

London Barnes negyedében született. Anyja, Claire egy modellügynökségnek dolgozott, apja, Richard veterán autókat importált az USA-ból. Két nővére van, a három évvel idősebb Lizzy, aki énekesnő és dalszövegíró, valamint az öt évvel idősebb Victoria, aki reklámkészítéssel foglalkozik. Pattinson a Tower House School és a Harrodian School iskolákba járt, már hatévesen szerepelt iskolai színházi produkciókban.

15 évesen csatlakozott a Barnes Theatre Company színtársulathoz. Thornton Wilder Our Towncímű darabjában látta meg egy ügynök, így indult el filmes karrierje.

 

Magánélete 

 

2008-ban és 2009-ben a People magazin a világ legszexisebb férfijai közé sorolta, 2010-ben pedig bekerült a People A világ legszebb emberei listájába is. 2009-ben a Glamour magazin felmérése szerint a világ legszexisebb férfijának választották az olvasók. A GQ magazin Nagy-Britannia legjobban öltözött férfijának nevezte. 18 millió dolláros gázsijának köszönhetően bekerült a legjobban fizetett hollywoodi színészek közé. 2010-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Robert Pattinson viaszszobra a londoni és a New York-i Madame Tussauds-múzeumban is megtekinthető.

Pattinson jótékonysági eseményeken is részt vesz, 2009 decemberében egy aláírt gitárt ajánlott fel, 2010 januárjában pedig a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére rendezett Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief című televíziós műsorban is részt vett, ahol a telefonos felajánlásokat hírességek fogadták.

 

Pályafutása

 

Modellkedés 

 

Pattinson 12 éves korában kezdett el modellkedéssel foglalkozni, de mindösszesen négy évet töltött a fényképezőgépek lencséje előtt, és a színész maga „sikertelennek” nevezte ilyen irányú törekvéseit. Ezt a sikertelenséget annak tulajdonította, hogy míg serdülőkorában csaknem lányos külsővel rendelkezett, ami akkoriban felkapott volt a modellügynökségek körében, férfiasabbá válása után már nem kapott többé munkát.

2007-ben Pattinson volt az arca a Hackett divatcég kampányának.

 

Filmek 

 

 

2008-ban, az Alkonyat premierjén.

 

 

Taylor Lautnerrel és Kristen Stewarttal a 2009-es MTV Movie Awards díjkiosztóján

 

Első filmes szerepe a német A gyűrű átka című filmben volt, Giselher szerepében. 2004-ben a Hiúság vására című filmben is feltűnt, de jelenetét kivágták, csak a DVD változaton látható.

2005-ben megkapta Cedric Diggory szerepét a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmben, alakításáért a The Times a „jövő brit sztárjának” nevezte. Több kritikus is az új Jude Lawként kezdte emlegetni.

2008-ban megkapta Edward Cullen szerepét az Alkonyat című filmben. 3000 ember közül választották ki Edward szerepére, bár Pattinson úgy nyilatkozott, hogy a meghallgatás során attól tartott, nem lesz képes azt a „tökéletességet” nyújtani, amit a szereplőtől elvártak.  A két folytatásban, az Alkonyat – Újholdban és a 2010. június 30-án mozikba került Alkonyat – Napfogyatkozásban is ő alakítja a vámpír Edwardot.

2008-ban a Little Ashes című filmben Salvador Dalí katalán szürrealista festőművészt formálja meg. Szerepelt a How To Be és az Emlékezz rám című filmekben (utóbbinak producere is volt), valamint a The Summer House című rövidfilmben.

2009-ben Pattinson a 81. Oscar-gála egyik díjátadója volt.

2009. november 10-én a Revolver Entertainment Robsessed címmel DVD-t jelentett meg, mely a színész életével és népszerűségével foglalkozik. 10 millió fontos keresetével a The Daily Telegraph a tíz legjobban kereső színész közé sorolta Pattinsont.

Pattinson Georges Duroy-t alakítja a Guy de Maupassant 1885-ös azonos című regénye alapján készülő, 2011-ben mozikba kerülő Bel Ami című filmben, melyet többek között Budapesten is forgattak. Ugyancsak 2011-re tervezik a Water for Elephants című film bemutatóját, melyben Christoph Waltz és Reese Witherspoon lesz a partnere.

 

Zene

 

Pattinson gitározik és zongorázik, zeneszerzéssel is foglalkozik. Az Alkonyat című film zenéjében is közreműködött, a Never Think című dalt Sam Bradleyvel közösen írta és ő is énekli, valamint aLet Me Sign című dalt is ő énekelte fel a filmzenei albumra. Catherine Hardwicke a film egyik első vágásakor adta hozzá a dalokat a filmzenéhez Pattinson tudta nélkül, aki később beleegyezett, hogy a dalok szerepeljenek a filmben is, ne csak az albumon.

How To Be című film zenei albumán három olyan dal van, amit Pattinson ad elő,mindhármat Joe Hastings írta.

Pattinson úgy nyilatkozott, hogy a a filmzenéken kívül sosem voltak más felvételei, de klubokban már korábban is fellépett. 2008-ban a Bad Girls nevű együttessel is fellépett.

 

Filmjei 

 

 • 2004 - Hiúság vására (Vanity Fair) - idősebb Rawdy Crawley
 • 2004 - A gyűrű átka (Ring of the Nibelungs) - Giselher
 • 2005 - Harry Potter és a Tűz Serlege (Harry Potter and the Goblet of Fire) - Cedric Diggory
 • 2006 - The Haunted Airman - Toby Jugg
 • 2007 - The Bad Mother's Handbook - Daniel Gale
 • 2008 - The Summer House - Richard
 • 2008 - How to Be - Art
 • 2008 - Alkonyat (Twilight) - Edward Cullen
 • 2008 - Little Ashes - Salvador Dalí
 • 2009 - Alkonyat – Újhold (The Twilight Saga: New Moon) - Edward Cullen
 • 2010 - Emlékezz rám - Tyler Hawkins
 • 2010 - Alkonyat – Napfogyatkozás (The Twilight Saga: Eclipse) - Edward Cullen
 • 2011 - Bel Ami - Georges Duroy
 • 2011 – Water for Elephants - Jakob Jankowski
 • 2011/2012 - Alkonyat – Hajnalhasadás (The Twilight Saga: Breaking Dawn) - Edward Cullen